Egyszer egy barátom mesélte, hogy elképesztően rossz evő volt a gyereke. Nem evett meg semmit szinte és ezzel kis híján sírba kergette a szüleit, a nagyszüleit és az egész rokonságot. Mígnem egyszer, kb. 5 éves korában teljesen véletlenül beültek egy kínai étterembe, ahol a gyerek olyan hatalmas mennyiséget evett, amilyent még soha nem láttak. Megette a húst, amit előtte soha és a bambuszrügytől a csírákig mindent. Azóta átálltak az ázsiai konyhára. Ez a történet jutott eszembe, amikor olvastam, hogy kovászos uborkás fagyi készült egy budapesti cukrászatban.
Fazekas Ádám neve nem csenghet ismeretlenül a fagyi-rajongók előtt, hiszen ő álmodta meg a díjnyertes Pisztácia Gyümölcsét, de a zöldfűszeres fetafagyija is sokak szívébe lopta be magát. Most azonban olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek – aztán mégis repetát kérnek belőle. Koviubi a tölcsérben?!
„A kovászos uborkás fagyi poénnak indult, de annyira megtetszett az embereknek, hogy a nyáron bekerül a kínálatba. Eredetileg egy főzőversenyre készült, ahol a vörösboros marhapörkölt és nokedli mellé szántuk. Elhoztuk a különdíjat, az embereknek pedig annyira bejött a fagyi, hogy sokan egy második gombócot is kértek belőle” – kezdi a koviubis hideg finomság történetét Fazekas Ádám.
Ezek után sejthető, hogy a kovászos uborkás fagyi nem klasszikus desszert: érdemesebb húsok mellé fogyasztani, így a grillpartik kiegészítője lehet. Akárcsak a Fazekas Cukrászda többi finomsága, a legújabb kreáció sem tartalmaz mesterséges adalékanyagot. És bár a cukor, vagy édesítőszer minden fagyi összetevője, az itt alkalmazott anyag édessé nem, inkább krémessé teszi a végeredményt.
Egy gyümölcs mégis része a receptnek, méghozzá az eper. Ám ez sem édesítőként, hanem a savtartalmával érvényesül, ami még intenzívebben kiemeli a kovászos uborka ízét.
Falusi bácsi is visszajár érte
„A legnagyobb meglepetés számunkra, hogy ez a fagyi nemcsak a budapesti, hanem a rétsági cukrászdában is sikert aratott. Van olyan nógrádi bácsi, aki finoman szólva szkeptikusan fogadta, hiszen ő még csak házi kovászos uborkát evett. Mégis azt mondta: ez irgalmatlan jó! Utána bejött a felesége is, aki el sem akarta hinni, a férje mit kóstolt. Ugyanezt a hatást tízféle különböző csokifagyival sem érhettük volna el” – meséli nevetve a cukrászmester.
Fotóforrás: Fazekas Cukrászda